måndag 7 april 2014

En snaskig historia - #38

Idag är det måndag. Veckans första skol- eller förskoledag för de allra flesta barn. Vi har just lämnat helgen bakom oss. Några har troligen redan börjat nedräkningen till nästa helg: fredagsmys, lördagsgodis och kanske söndagsfika.

Historien bakom lördagsgodis är inte alls någon nyhet, men ändå värd att upprepa. På Vipeholm gjordes experiment på utvecklingsstörda på 50-talet. Det hela är ett etiskt dilemma, därför att exempelvis vare sig de intagna eller deras anhöriga informerades om experimentet. Några av patienternas tänder förstördes också helt. Men vad man kom fram till angående socker och munhälsa i detta experiment, har lett fram till en hel del av den kunskap vi har idag om hur karies påverkar våra tänder, det vill säga, man förstod att det inte var bra att äta sötsaker alltför ofta.

Men att fira ledighet har också ett symboliskt värde. Fenomenet fredagsmys handlar om att "helgen äntligen är här". Vi behöver inte gå särskilt långt tillbaka till den tid då man även arbetade halva lördagen.1966 övergick Sverige till femdagars arbetsvecka. Jag kan bara spekulera i vad som skulle hänt om vi införde en fyradagars arbetsvecka. Det skulle förmodligen leda till "torsdagsgott".

Sötsuget står mot en alltmer hälsomedvetenheten livsstil. Det kommer hela tiden rapporter om att socker förekommer ofta i livsmedel där vi inte förväntar oss detta. Samtidigt stressar vi från arbetet till hämtning av barn, och petar gärna i oss någon liten sötsak för att snabbt få lite energi eller rentav för att unna oss något gott. Samtidigt försöker vi tappert fostra barnen till att förstå vikten av att inte äta godis för ofta.

På Nordiska museet arbetar Jonas Engman som just nu forskar på fenomenet fredagsmys. Nordiska museet söker människor som vill berätta om hur just de firar fredagsmys. Vill du berätta? Länk här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar